כחדר המקבל אליו את הבאים מן החוץ, הסלון נתפס בעיני רבים, ובצדק כמובן, כחלון הראווה של הבית: לאחר שחלפנו על פני מבואת הכניסה, הסלון הוא זה שיספר לנו את סיפורו של הבית ושל החיים בו – ולכן הוא מרכזי כל כך בתפיסת העיצוב של הדירה כולה. במובנים רבים, ובבתים רבים, הסלון הוא זה שמכתיב את הסגנון בכל הבית, ומעל לכול מציע נוחות, משפחתיות, חמימות, עבור דייריו ועבור אורחיו גם יחד.
מהו הסגנון המתאים ביותר לסלון? זו שאלה שבלתי אפשרי להכריע בה, משום שהיא תלויה במשתנים רבים. לעומת זאת, אפשר לקבוע בביטחון כי אחד הסגנונות שישתלבו בו בצורה הטבעית ביותר, הוא סגנון העיצוב האקלקטי. בחלל שבו מבלים יחד אנשים רבים, שמנקז אליו את כל האנשים (והאלמנטים העיצוביים, בדרך כלל) אך טבעי שיהיה מעט מכל דבר. זהו בדיוק הסגנון האקלקטי: לוקח משהו מגל סגנון, ומשלב יחד. אספנו עבורכם את הסלונים האקלקטיים היפים ביותר, כדי שתבינו במה מדובר – וגם כדי שתקבלו השראה.
מודרני וכפרי, שחור וחום עֵצי – הסלון האקלקטי בעיצובה של מירי בן בשט
האקלקטיות בסלון הזה מתבטאת היטב בנוכחותם של שני הסגנונות האהובים, המודרני והכפרי: העץ מול השחור המבריק, השטיח המסוגנן מול הריהוט המדויק – כל אלו יוצרים יחד שילוב נפלא, שנהנה גם ממנות יפות של אור טבעי. מושלם.
כל הצבע הזה – הסלון האקלקטי של בעיצובה אוסי כץ דגן
נדמה שהסלון הזה הוא דוגמה נהדרת לביטוי אומנותי של הסגנון האקלקטי: אינספור הצבעים, בהם כאלו מנוגדים אחד לשני, לכאורה, לא חוששים להיות נוכחים באותו חלל – ויוצרים משהו שהוא גם ייחודי וגם יוצא דופן.
מינימליזם שיש בו הכול – הסלון האקלקטי בעיצובה של אורלי מור
במבט ראשון, זהו סלון מינימליסטי קלאסי. מדויק, מסודר, לא מעמיס. במבט שני מבינים שיש כאן עוד אלמנטים רבים: גופי תאורה וינטג'יים, אזור טלוויזיה מודרני ואלגנטי, שטיח כפרי ונוכחות מאסיבית של עץ טבעי. יפהפה.
כחול לבן ומגוון – הסלון האקלקטי של בעיצובה אוסי כץ דגן
השילוב בין גווני הכחול לבין הצבע הלבין בולט למרחוק כאן, אין ספק, אך הוא הופך למושלם בזכות האקלקטיות שבו: הצמחייה הירוקה, השולחן המינימיליסטי־מודרני, אזור הישיבה הכפרי כמעט – כך עושים זאת נכון.
כל מניפת הצבעים (כמעט) – הסלון האקלקטי בעיצובה של אורלי מור
המאפיין הבולט ביותר של הסלון הזה הוא השימוש רחב הטווח (והשמרנים מבינינו יגידו: חסר התקדים…) בצבעים – החל בעץ ועד לוורוד עז ובולט למרחוק. אלא מה? זה פשוט יוצא יפה כל כך יחד, שאי־אפשר להגיד לזה לא.
חמימות מחבקת – הסלון האקלקטי בעיצובה של בטי יעקובסון
מי שחושש כי הסגנון האקלקטי עשוי לפגוע בתחושת ה'ביחד' בצורה כלשהי, צריך לראות את הסלון הזה ולהבין: דווקא השילוב בין כמה עולמות – המינימליזם, הכפריות, הקווים הנקיים – הם שמאפשרים את החמימות המופלאה שהחלל הזה מציע.
יש מקום לכולם – הסלון האקלקטי בעיצובה של דקלה גלזר
כפי שכבר אמרנו, יש משהו שמחבר מאוד בין הסגנון האקלקטי לבין הסלון, וכאן יש דוגמה מצוינת לכך: רק סגנון כזה יכול לאפשר את כל סוגי הישיבה, לכולם, במקום אחד – ולהבטיח שהכול ייראה מיליון דולר.
ניגודיות בלתי נשכחת – הסלון האקלקטי בעיצובה של חגית בכר
הינה עוד דוגמה לאלמנט האהוב ביותר על אנשי העיצוב האקלקטי – הניגודיות: שילוב שבמקומות אחרים (או אפילו בדמיון) לא היה מתקבל בשום צורה, הופך כאן לנגד עינינו למשהו יפה כל כך, שפשוט קשה להוריד ממנו את העיניים.
יפה כמו סוכרייה – הסלון האקלקטי בעיצובה של מרב זהר
יש משהו בסלון הזה שפשוט משדר מתיקות נפלאה – וגם המתיקות הזו שאולה ממקומות שונים, ויוצרת יחד טעם מתוק ומיוחד, כזה שהעיניים לא ישבעו ממנו כל כך מהר.
כל הטקסטורות שבעולם – הסלון האקלקטי בעיצובה של נטלי אלל
טוב, אולי מעט הגזמנו, אך הדבר הראשון ש'קופץ לעין' בחלל הזה הוא הגיוון בטקסטורות והשילוב הטבעי והיפה כל כך ביניהן. גם כאן, לטעמנו, התוצאה הזו היא משהו שרק הסגנון האקלקטי יכול להשיג.
ירוק עד – הסלון האקלקטי בעיצובה של עדי עוז
בכמה מקומות תוכלו לראות בחלל אחד ספה ומזנון בגווני ירוק, וביניהם (וגם עליהם…) שלל אלמנטים במניפת צבעים ורודה ובעלת נוכחות? השילוב הזה הוא חגיגה לעיניים.
קסם בהיכל – הסלון האקלקטי בעיצובה של רוני שני פלדשטיין
החלל הזה הוא לא פחות מהיכל, וככזה – הוא מכיל בו הכול: עץ וצמחייה, כורסאות וינטג', אקססוריז צבעוניים על מדפים ושטיח אחד מקסים שמחבק את הכול. סלון שכל אחד ירצה לשהות בו, ולו לכמה דקות של אושר.
לצעוק את היופי החוצה – הסלון האקלקטי בעיצובה של דני בן שמעון
אין אדם שיוכל להתעלם מהצבעוניות הצועקת של הסלון הזה – אך גם היא, בדרכה, עושה זאת בדיוק במידה הנכונה. הסלון שנוצר כאן מלא חיים, עמוס כל טוב, וצועק באומץ את מה שאיש לא מעז לצעוק. וזה יפה כל כך…
אפרפרות נעימה ומלטפת – הסלון האקלקטי בעיצובה של רחלי בן אבי
גווני האפור שולטים כאן ביד רמה, ובתוספת 'זריקות' מדודות של צבע ושל טבע, נוצר כאן סלון שהוא הכול חוץ מ'אפור'. מדויק, אלגנטי, עמוס השראה. סלון להתאהב בו.
בדיוק מה שהחלל רוצה – הסלון האקלקטי בעיצובה של שרית זיו אלון
נדמה שהמינימליזם שהסלון הזה מציע – מינימליזם ששומר על המרחב אך מבטיח חמימות בלתי פוסקת – נמדד במכוון עד לסנטימטר האחרון, זאת לצד שילובים שפשוט מחוללים בו קסמים. לחיי קסם שלא נגמר.
אז איך עושים זאת נכון? איך מעצבים סלון בסגנון אקלקטי?
העיצוב האקלקטי שומר על כמה אלמנטים ברורים. הראשון הוא, כמובן, השימוש בפריטי עיצוב מכמה סגנונות (מה שעלול להיתפס בחוגים מסוימים כאסון, לא פחות). כך, אם יש לכם פריט וינטג'י אהוב, ופינת טלוויזיה של שנת 2300 – אל תהססו: הסגנון האקלקטי מזמין אתכם לאזור אומץ, ולהציב אותם אחד ליד השני. אחרי שתעשו זאת, לא תבינו למה חיכיתם עד היום.
אלמנט מרכזי נוסף, שהוזכר כאן כבר, הוא הניגודיות: צבעים מנוגדים, סגנונות מנוגדים (כפי שציינה הפסקה לעיל), קווים מנוגדים וצורות מנוגדות. הכול יכול להשתלב בצורה נהדרת, אך כאן מגיעה גם 'הכוכבית' – שנכונה לכל עבודת עיצוב אקלקטית: הדרך להגיע לתוצאה הנכונה עוברת בשימוש נכון, בעיצוב במידה. אם תגזימו, תקבלו בליל עמוס ומבלבל של פריטים. הסגנון האקלקטי אוהב מאוד ניגודים ושילובים, אך הוא גם חובב רוגע ואיפוק, מינימליזם בסטייל.